NIEUWS UIT VENLO

Wat is er gebeurd in de stad Venlo ?

 

VENLOOS nieuws

 

Gouden stenen op de Keulsepoort ?

Met de zon er op ontstaat een mooi effect.

 De Keulsepoort is door de gemeente Venlo verfraaid met goudkleurige stenen.

Het commentaar van de bevolking liegt er niet om. Het leukste dat ik hoorde was deze : " Deze stenen leiden misschien naar de "Gouden bergen" die het gemeente bestuur haar inwoners al jaren beloofd " !

Ja, näöle is de Venlonaar wel toevertrouwt.

Volgens het Venloos woordenboek spreekt men bij  " näöle "  over zaniken of dagdromen

 

 

Romeinse brug

 

Opgedoken paal uit de Maas is van het beleg van Parma

De ouderdom van de houten paal, die tijdens het duikonderzoek begin dit jaar in de Maas is gevonden, is bekend. Omdat de paal werd gevonden in het verlengde van de Romeinse Maasovergang, was er een kans dat het fragment deel had uitgemaakt van een Romeinse brug, bruggenhoofd of steiger. Dat blijkt nu echter niet het geval te zijn.

 

De eikenhouten paal stamt niet uit de Romeinse tijd, maar uit het einde van de 16e eeuw. De boom waaruit de paal is gemaakt werd gekapt tussen 1574 en 1590 in het gebied ten zuiden van Venlo, tussen de Rijn en de Maas. De datering is vastgesteld door jaarringenonderzoek van een houtmonster in een laboratorium, zogenaamd 'dendrochronologisch onderzoek'. Omdat de paal is aangepunt heeft deze vrijwel zeker deel uitgemaakt van een aanlegsteiger of bruggenhoofd.

Belegering Parma-2

De vraag is nu: waarvoor is de paal in de 16e eeuw gebruikt? De paal heeft zeer waarschijnlijk deel uitgemaakt van een aanlegsteiger of een tijdelijke brug tijdens het beleg van de Hertog van Parma in 1586.

 

Venlo was vanaf 1579 als Staatse stad vrijwel geheel ingesloten door Spaans gezinde steden en dorpen als Roermond, Straelen en Weert. In 1586 sloot de hertog van Parma Venlo in met een enorme troepenmacht, nadat hij eerst Antwerpen had ingenomen. Na intensieve beschietingen gaf Venlo zich over. Waarschijnlijk is de opgedoken vondst één van de palen die gebruikt zijn voor de bouw van een tijdelijke brug over de Maas, zoals die op een prent van de belegering uit 1586 te zien is.

Bron: Website Cultuurhistorisch Venlo

Arnhemmer steelt lokfiets van de politie

opgravingen

actieplan